Fran Levstik - Martin Krpan

Updated: Apr 8, 2019

1858, prvič objavljen v Slovenskem glasniku. Šele leta 1917 je Krpan izšel v samostojni slikanici, z ilustracijami Hinka Smrekarja, ki so zaznamovale cele generacije.Levstik je napisal Martina Krpana kot umetno povest, ki je izšla leta 1858 in je izvirno umetniško delo, ki predstavlja začetek umetniškega pripovedništva.

Pa vendar se zdi, da je ponarodel, tako zelo ga imamo za svojega.

A kdo je resnični Martin Krpan? Je res živel? Živel naj bi na domačiji ... fiktivna domačija Martina Krpana je na Vrhu pri Sveti Trojici nad Pivko.

Levstiku bi naj za osnovo služila ljudska pripovedka, pa tudi gospodarske razmere. Avstrija je imela namreč monopol in ni dovoljevala kupovati in prodajati soli.

Monopol je odpravila in uvedla prosto trgovino šele leta 1819, zato so sol do takrat tihotapili, pri čemer je večkrat prihajalo do spopadov med tihotapci in mitničarji in nadzorniki.

Pravijo, da je Krpan eden najmočnejših slovenskih mitov, da se zdi, da se skozenj naučimo govoriti ...

Kdo bi recimo vedel, da je moč "lipo spriditi": "Lipo si mi spridil, hčere ti pa ne dam!"

"Kako ga bom in s čim ga bom, to je moja skrb!" ...

pa da Brdavsa "položi, kakor bi otroka v zibel deval ..."

Vsi ti stavki, se zdi, da so z nami odzvanjali celo otroštvo ...

Je pa tudi odsev časa - od spornega Krpanovega kontrabanta - vemo, da v slamo niso bili zaviti kresilna goba in brusi, pač pa angleška sol - do tega, kaj je bila ta angleška sol: je bila angleška zaradi napoleonske blokade, je bila nemara soliter ali grenka sol, neke vrste odvajalo ...

Krpan je počasi postajal vse bolj priljubljen. Po svojem izidu, skoraj poldrugo stoletje po prvi objavi, pa potem v času osamosvajanja in mlade državnosti je dobil nov naboj, ugotavlja antropolog Bojan Baskar.Na carinski upravi so razložili, kakšna usoda bi se danes pisala junaškemu tihotapcu soli Martinu Krpanu.
Na carinski upravi so razložili, kakšna usoda bi se danes pisala junaškemu tihotapcu soli Martinu Krpanu.

Zakaj nas je knjiga Martin Krpan napisala?

Postal je vseprisotna nacionalna ikona, katalog slovenskih izvoznikov je leta 1991 Slovenijo predstavljal kot Krpanovo deželo. Krpan se je pojavil na poštnih znamkah. Po njem se je poimenovalo tekmovanje za najmočnejšega Slovenca in agencija za davčno svetovanje.


V Pivki je dobil spomenik in je stopil v občinski grb.

In seveda, kaj kmalu so se začela kresati mnenja: je pozitiven ali negativen junak? Je revolucionar, osamosvojitelj ali kompromisar in tihotapec?


Je neodvisen Slovenec ali priliznjen podložnik?

Oddajo 50 KNJIG, KI SO NAS NAPISALE: FRAN LEVSTIK: MARTIN KRPAN, si lahko ogledate na povezavi https://4d.rtvslo.si/oddaja/50-knjig-ki-so-nas-napisale/173250998