Fran Milčinski - Butalci

Humoreske Frana Milčinskega so izhajale v raznih časopisih, čeprav kot datum izida velikokrat navajamo letnico 1899, pa so Butalci kot zbirka izšli šele po pisateljevi smrti.Butalci


Imajo se za pametne in pomembne, no, vseeno so malce omejeni. Med sabo se zmerjajo in počnejo neumnosti. Vsak ima posebno premoženje. Nekdo kravo, ki napove vreme in drugi kozo, ki da sedem posod mleka ... Od nekdaj se kregajo s Tepanjci, njih smo našli, Butale pa še iščemo ...

Vam zveni znano? Še danes po svetu in po Sloveniji hodi veliko takšnih ljudi, morda smo med njimi tudi mi. Kot je zapisal že Milčinski: "In takih ljudi je povsod dosti, česar ne vidijo, ali ne marajo videti, pa pravijo, da ni."Tepanje smo našli, kje so Butale?


Zakaj nas je knjiga Butalci napisala?

Butalci je zagotovo knjiga, ki jo vsi poznamo, smo jo vsi brali, se o njej učili, se iz zapisov norčevali in jih upodabljali v različnih igrah. Zakaj? Smo morda v njih vseeno prepoznali delček sebe? Je Milčinski v resnici dobro poznal slovenski narod in ga je že pred več kot 100 leti odlično upodobil v obliki satire? Lahko rečemo, da nas je ta knjiga na nek način resnično napisala?So to cerkvico v ozadju skušali povečati Butalci? Saj se spomnite zgodbe o imenitnem gnoju ...?


Besedilo in zgodbe v knjigi še vedno uspešno kljubujejo času, že od samega začetka pa so bili med bralci prava uspešnica. po drugi strani so bili kritiški odzivi bolj zadržani. Zakaj? "Vzroka za to sta po besedah urednika najmanj dva - knjiga je smešna in zato avtomatično manj vredna ter zelo priljubljena, kar ji tudi mnogi niso šteli v prid," o knjigi meni urednica.