Ivan Cankar - Pohujšanje v dolini šentflorjanski

Updated: Apr 8, 2019


“Upam, da te bo razveselilo, če Ti povem, da Ti pošljem v petek ali v soboto rokopis farse v treh aktih z imenom Pohujšanje v domini šentflorjanski. Stvar je največja hudobija, kar sem jih kdaj napisal. Glede cenzure se nekoliko bojim, ampak upam, da ne bo nič hudega … Ko ti pošljem, preberi svoj prvi akt, in stavim, da se boš smejal. Nato seveda boš naredil kisel obraz, ker boš moral odpreti denarnico na stežaj.”

Prvo knjigo v sklopu oddaje 50 knjig, ki so nas napisale, si boste lahko ogledali v torek, 11. decembra, na prvem programu nacionalne televizije.


Tako je Cankar 3. oktobra 1907 pisal svojemu založniku Schwentnerju, potem ko je v vsega dobrih dveh tednih, napisal farso, ki odmeva še danes.


Za vse, ki ste pozabili: V dolini šentflorjanski so zaslužni meščani zgroženi, saj čutijo, da se na robu vasi dogaja pohujšanje, ki se je priteplo v dolino v obliki potepuha Petra in njegove lepe spremljevalke Jacinte. Po županovi zapovedi si mora pohujšanje v njuni kolibi ogledati učitelj Šviligoj, a ta je presramežljiv, da bi o videnem povedal kaj konkretnega.

Zlodej, ki je prav tako prišel s Petrom in se domačinom predstavil za Konkordata s Francoskega, pa s svojim poročilom tako razvname rodoljube, da si hočejo pohujšanje ogledati na lastne oči. Da na poti domov ne bi podlegli grehu, se po županovem naročilu zvežejo z nitjo in tako spremijo drug drugega do domačega praga.


Voditelj Luka Novak in dramaturg Tomaž Toporišič sredi scene najnovejše postavitve Pohujšanja, v režiji Eduarda Milerja.

Boštjan Napotnik Napo in Luka Novak ... in vampi.


S farso o Šentflorjancih je Cankar prekinil svoj sedemletni dramski molk, ki mu je botroval spor s takratnim intendantom Slovenskega narodnega gledališča Franom Govekarjem. Pisal je romane, povesti in polemične spise, toda domačijski slab okus lokalne dramske scene ga je odvrnil od pisanja za gledališče.


Ogledalo, ki nam ga kaže Cankar v dolini šentflorjanski kaže bolj razgaljeno podobo.

"Doline šentflorjanske ni blagoslovilo zato, da bi redila in pitala umetnike, tatove, razbojnike in druge postopače! Dolina Šentflorjanska je živela brez umetnikov doslej, pa bo izhajala tudi poslej! Mi vemo, kar vemo: da je umetnost zakrpana suknja nečistosti in drugih nadlog!”

Ivan Cankar, čigar stoletnico smrti obeležujemo v Cankarjevem letu 2018, je v Zgodbah iz doline šentflorjanske, ki so izšle kot zbirka novel leto za krstno uprizoritvijo frase, preroško zapisal: "Tudi ti ne boš pozabila name, lepa dolina šentflorjanska. Lahko se užaljena odvrneš od mene, lahko me ostaviš samega ob cesti, popotnika; jaz pa ležem v travo in se smejem in čakam, ker vem, da se povrneš. Zakaj jaz sem v tebi in ti si v meni."

Prvo oddajo 50 KNJIG, KI SO NAS NAPISALE: IVAN CANKAR: POHUJŠANJE V DOLINI ŠENTFLORJANSKI, si lahko ogledate na povezavi https://4d.rtvslo.si/oddaja/50-knjig-ki-so-nas-napisale/173250998