Josip Jurčič - Deseti brat

Deseti brat je pričel izhajati leta 1866 in velja za prvi slovenski roman. Izhajal je v nadaljevanjih v Janežičevem Cvetju iz domačih in tujih logov. Jurčiča je Kmecl označil za prvoborca slovenstva in graditelja meščanske slovenščine.


Slovenščina v Jurčičevem času ni bila samoumevna, zlasti za takratne gosposke ljudi je bil v vseh govornih položajih pomemben le nemški jezik. Šole in gimnazija takrat niso bile slovenske, slovenščino pa so poučevali zgolj kot tuj jezik

Deseti brat je tako eden temeljnih kamnov grajenja slovenske identitete spričo vseprisotnega nemštva,


Hkrati je s tem in iz tega postopoma nastajala slovenska državnotvornost, nekje na njenem začetku pa stoji Josip Jurčič. Jurčič in njegova generacija so morali tedanje vseobsegajoče nemštvo premagati z velikimi osebnimi žrtvami, veliko nadarjenostjo, z močnim prepričanjem in močno vero vase. Jurčič pa je v tem svojem naprezanju tako rekoč izgorel, saj je umrl star komaj 37 let in dobesedno izčrpan .

O tem, kaj pomeni za narod, da dobi svoj roman, v simbolnem in v kulturnem smislu, se bo voditelj Luka Novak pogovarjal s pisateljem Dušanom Mercem.

Deseti brat je razgiban roman, v njem se prepleta se več zgodb. Nastopajo liki graščakov in vaških posebnežev, ki so že ponarodeli, recimo oštir Obrščak in Krjavelj, ki je hudiča na pol presekal. Je pa Deseti brat tudi zgodba o maščevanju in nekoliko naivna ljubezenska zgodba. Protagonista slednje sta domači učitelj Lovro Kvas in graščakova hči Manica, ki pa je obljubljena drugemu. Zato je Deseti brat tudi zgodba o ljubezenskem trikotniku. V oddaji bomo v pogovoru s psihoterapevtko osvetlili dimenzije ljubezenskega trikotnika v tem delu.


Ljubezenski trikotnik je v literaturi mikavna tema: že v Iliadi izbruhne vojna zaradi Menelajeve žene Helene, ki jo ugrabi ljubimec Paris. Flaubertova Gospa Bovary in Tolstojeva Ana Karenina v fabulo vpletata temo ljubezenskega trikotnika. Tudi v popularni kulturi obstaja fascinacija z ljubezenskimi trikotniki: od ameriških predsednikov do zgodbe princese Diane.


Tudi tokrat se bo oddaja iztekla s pozivom k premisleku, kako nas je zaznamoval Jurčičev deseti brat.


 

Oddajo 50 knjig, ki so nas napisale Josip Jurčič: Deseti brat si lahko ogledate na povezavi: Josip Jurčič: Deseti brat.