Fran Saleški Finžgar - Pod svobodnim soncem

Updated: Apr 8, 2019

Epsko delo in slovenski zgodovinski roman Pod svobodnim soncem je med letoma 1906 in 1907 izšel v podlistkih, decembra 1912 pa tudi v knjižni obliki.Do zdaj je bila knjižna oblika natisnjena v 230.000 izvodih in je morda najbolj brano delo kakega slovenskega pisatelja.Z vsebino je želel avtor Fran Saleški Finžgar, ki je svoje delo ustvarjal med službovanjem v vlogi župnika v Želimjah nad Igom, vzbuditi narodno zavest, hkrati pa tudi več kot 100 let po uradnem izidu velja za enega največjih del slovenske proze.


Roman govori predvsem o dobi Slovenov in začetkih njihovega naseljevanja njihove naselitve na območje Balkana in o času, ko so še živeli "pod svobodnim soncem". Torej, nikomur ničesar dolžni in brez izrazitega in odločnega vodje. Šlo je za čas demokratične ureditve in čas idiličnega življenja Slovanov kot pastirjev ali poljedelcev s skupnosti, kjer je poštenost na visoki ravni, pomemben pa je tudi pomen narave.


Že kmalu po izidu v knjižni obliki so bili literarni kriti zadržani, z narodnega vidika pa ni bilo dilem.

"Finžgarjevo literarno delo ga večinoma kaže kot pisatelja, ki mu osnovni navdih ni iz nezapopadljivega, prirodnega in vrojenega veselja izvirajoče, igrivo in hkrati vedeško pretvarjanje življenja v kristalne stvore in umotvore ... njegovo rodoljubno srce se je razvnelo nad mislijo, da so velika in junaška dejanja, ki se vrše v ozadju tega romana, delo naših slovanskih pradedov, in ta radost mu je pokazala konkreten smoter: ustvariti roman, ki bo dramil, gojil in stopnjeval v Slovencih narodno samozavest in domoljubje," je v Ljubljanskem zvonu leta 1931 zapisal Milan Vidmar.


Pred Finžgarjevo hišo v Ljubljani s pisateljevim nečakom prof. dr. Janezom Bogatajem.
Pred Finžgarjevo hišo v Ljubljani s pisateljevim nečakom prof. dr. Janezom Bogatajem.


Zakaj nas je knjiga Pod svobodnim soncem napisala?


Tem povezanih s tem vprašanjem se bo v oddaji dotaknil dr. Janez Bogataj, član društva starovercev, ki je Finžgarja v otroštvu tudi osebno poznal, saj je bil slovenski pisatelj tudi njegov stric.


Oddajo 50 KNJIG, KI SO NAS NAPISALE, ki govori o knjigi Pod svobodnim soncem, si lahko ogledate na povezavi https://4d.rtvslo.si/oddaja/50-knjig-ki-so-nas-napisale/173250998