Srečko Kosovel - Integrali


Velik in pomemben del opusa Srečka Kosovela so zagotovo njegove konstruktivistične pesmi (konsi), ki so izšle v pesniški zbirki Integrali. Predstavljajo tudi najmodernejši tip slovenske poezije.


Sredi prve svetovne vojne, leta 1916, je iz Tomaja na Krasu v Ljubljano prišel peti otrok tamkajšnje učiteljske družine, dijak realke, Srečko Kosovel, ki se je na evropski literarni zemljevid zapisal z zbirko Integrali.


Kaj nam je ostalo v spominu o Kosovelu iz šolskih dni? Kratko življenje, Kras, večno mladi pesnik. Genij, ki je napisal več kot 1000 pesmi, pa še vsaj toliko zapisov v svojo slovito Beležnico, medtem ko za življenja ni dočakal svoje pesniške zbirke.

Umrl je leta 1926, star 22 let.

Do leta 1967 so v predalu čakali njegovi Integrali, preden so izšli z obsežno spremno besedo Antona Ocvirka, profesorja primerjalne književnosti.


Z dr. Miklavžem Komeljem bomo osvetlili številne vidike Kosovelovega ustvarjanja.

V predgovor k svoji pesniški zbirki je Kosovel zapisal: "Kdor vzame po nesreči to knjigo v roke, naj se ne razočara nad baržunasto liriko, ki jo je pisal mladenič, od katerega sem se pravkar poslovil ... A za sedaj, ti sentimentalni mladenič, zbogom. Mogoče se zopet najdeva pri čaši čaja ali pri beli kavi v kavarni in zopet spregovoriva ..."

Literarna veda te besede iz pesnikovega predgovora k lastni, a nikoli izdani zbirki, razlaga kot Kosovelovo slovo od baržunastih besed, od borov, brinja in žameta njegovih zgodnjih pesnitev, od impresionizma in tudi ekspresionizma, ter podajo na pot konstruktivizma …


Čeprav KONS do sedemdesetih let ni bilo v berilih, smo v zadnjih desetletjih najbolj znani Kons 5 velikokrat slišali. Ja, to je tisti Gnoj je zlato ...

In zlato je gnoj... oboje = 0, 0 = neskončno ...


Tudi o morebitni preroški dimenziji Kosovelovih verzov, kot napoved gnitja svetovnega svetovnega finančno-gospodarskega sistema, ki se je nekaj let pozneje res zgodil z gospodarskim zlomom in veliko recesijo let 1930, se bomo pogovarjali z ekonomistom dr. Janezom Šušterđšičem.


Kakšna bi bila Kosovelova poezija danes? Bi ugotovili, da se je zlato sprevrglo v bitcoin? Kaj pomeni vzpon internetnih valut, se nam bo še skominalo po dnevih, ko stabili alternativi zlato in gnoj ...

 

Oddajo 50 knjig, ki so nas napisale Srečko Kosovel: Integrali si lahko ogledate na povezavi: Srečko Kosovel: Integrali.